BİTLİS'TEN YÖRESEL YEMEKLER
Yemekleri: İçli köfte, lahana dolması, kabak dolması, keşkek, çorti, çorti köftesi, klorik(sulu köfte), katıklı dolma, yoğurtlu pappar, pişrük, kabak boranisi, murtuğa(ev helvası), Ciğer Taplaması, Tutmanc Aşı, Şekalok, Gılorik, Has Dolması, Mişevşi, Ayran Aşı, Turşu Aşı, Çireş Çorbası, Kengerli Pilav, Turşlu Dolma, Fındık Dolması, Gari Aşı, Halise, Soğan Köftesi, Çorti taplemesi, Gebol, Keledoş, Pıçoç, Halim Aşı, Yalancı Dolma, Şille, Parpar, Şalgam Yemeği, Soğan Yemeği, Umanç Aşı, Köki, Jağlı Yumurta, Cümür, Yarma Aşı, Kurut Aşı, Bezirgan Çorbası, Kaklı Pilav, Pazik Boranisi, Cevizli fetir, Şor Balıklı Pilav, Baklalı Pilav
MALZEMELER
1,5 kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
Ekmeği İçin;
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI
Ekmeği için mayı ve toz şekeri tahin kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından ılık sütü ve suyu ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra tuzunu ve ununu da ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. İyice yoğurduktan sonra mayalanması için biraz bekleyin. Diğer tarafta düdüklü tencereyi ocağa koyarak kızdırın. Kızdırdığınız tencerenin içine etleri atarak mühürleyin. Sonrasında iki bardak kadar su ekleyip etleri pişirin. O pişerken mayalanan hamuru iki parçaya ayırıp tepsiye oval şekilde yerleştirin ardından 180 derecede fırına vererek pişirin. Diğer tarafta etler piştikten sonra suyundan ayırıp iri iri didikleyin. Sonrasında didiklediğiniz etleri tereyağında kavurun. Daha sonra pişen ekmek ve eti birlikte servis edin.
KELEDOŞ TARİFİ
MALZEMELER
1,5 kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
Ekmeği İçin;
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un

HAZIRLANIŞI
Ekmeği için mayı ve toz şekeri tahin kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından ılık sütü ve suyu ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra tuzunu ve ununu da ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. İyice yoğurduktan sonra mayalanması için biraz bekleyin. Diğer tarafta düdüklü tencereyi ocağa koyarak kızdırın. Kızdırdığınız tencerenin içine etleri atarak mühürleyin. Sonrasında iki bardak kadar su ekleyip etleri pişirin. O pişerken mayalanan hamuru iki parçaya ayırıp tepsiye oval şekilde yerleştirin ardından 180 derecede fırına vererek pişirin. Diğer tarafta etler piştikten sonra suyundan ayırıp iri iri didikleyin. Sonrasında didiklediğiniz etleri tereyağında kavurun. Daha sonra pişen ekmek ve eti birlikte servis edin.
Kaynkça: http//:nurselinmutfagi.com/2016/04/bitlis-buryantarifi.html?m=1#sthash.B8ZYPx6C.dpuf
KELEDOŞ TARİFİ

Keledoş (Yöresel Bitlis Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler
- 200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı den (buğday)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)
- 3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ
- Pazı otu (pazik)
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber, pul biber
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder