3 Aralık 2016 Cumartesi

Bitlis'in Yemekleri


                                             BİTLİS'TEN YÖRESEL YEMEKLER

Yemekleri: İçli köfte, lahana dolması, kabak dolması, keşkek, çorti, çorti köftesi, klorik(sulu köfte), katıklı dolma, yoğurtlu pappar, pişrük, kabak boranisi, murtuğa(ev helvası), Ciğer Taplaması, Tutmanc Aşı, Şekalok, Gılorik, Has Dolması, Mişevşi, Ayran Aşı, Turşu Aşı, Çireş Çorbası, Kengerli Pilav, Turşlu Dolma, Fındık Dolması, Gari Aşı, Halise, Soğan Köftesi, Çorti taplemesi, Gebol, Keledoş, Pıçoç, Halim Aşı, Yalancı Dolma, Şille, Parpar, Şalgam Yemeği, Soğan Yemeği, Umanç Aşı, Köki, Jağlı Yumurta, Cümür, Yarma Aşı, Kurut Aşı, Bezirgan Çorbası, Kaklı Pilav, Pazik Boranisi, Cevizli fetir, Şor Balıklı Pilav, Baklalı Pilav 




MALZEMELER
1,5 kuzu eti
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz

Ekmeği İçin;
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un


büryan tarifi

HAZIRLANIŞI
Ekmeği için mayı ve toz şekeri tahin kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından ılık sütü ve suyu ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra tuzunu ve ununu da ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. İyice yoğurduktan sonra mayalanması için biraz bekleyin. Diğer tarafta düdüklü tencereyi ocağa koyarak kızdırın. Kızdırdığınız tencerenin içine etleri atarak mühürleyin. Sonrasında iki bardak kadar su ekleyip etleri pişirin. O pişerken mayalanan hamuru iki parçaya ayırıp tepsiye oval şekilde yerleştirin ardından 180 derecede fırına vererek pişirin. Diğer tarafta etler piştikten sonra suyundan ayırıp iri iri didikleyin. Sonrasında didiklediğiniz etleri tereyağında kavurun. Daha sonra pişen ekmek ve eti birlikte servis edin.
Kaynkça: http//:nurselinmutfagi.com/2016/04/bitlis-buryantarifi.html?m=1#sthash.B8ZYPx6C.dpuf


   KELEDOŞ TARİFİ

 Keledoş (Yöresel Bitlis Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı den (buğday)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ
  • Pazı otu (pazik)
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, pul biber

Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi Yapılışı

Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır. Bu sırada 1 kuru soğan, 2-3 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir. (Et önceden de haşlanmış olabilir, ancak ben düdüklü tencere kullandığım için önceden haşlamaya gerek kalmıyor. ) 10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 35-40 dk düdüklüde pişirilir. Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek (ancak peynir olanı değil, yoğurt kıvamında olanı kullanılacak, bulamazsanız süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılır.En son olarak, yemeğin üzerine yağda kızdırılmış pul biber gezdirilerek servis edilir.Yemeğin yöresel tarifinde 2 avuç ak pancar ile 2 avuç heliz otu da bulunuyor. Ancak bu otları bölgesinde bile bulmak her zaman mümkün olmayıp, belli zamanlarda dağlardan toplandığı için tarife eklemedim.Çökelek ya da süzme yoğurt yerine de yöresel olarak kurut kullanılıyor. Kurut, yoğurdun süzülerek küçük topaklar halinde kurutulup uzun süre saklandığı hali. Yemeklere ekleneceği zaman bir miktar suda eritilerek kullanılıyor.

Afiyet olsun.

PÜŞÜRÜK TARİFİ


Malzemeler: 
1 kg. su 
2 kâse un 
2 baş soğan 
2 yemek kaşığı tereyağı 
bir miktar kızartma yağı 
yeteri kadar tuz, kuru nane, pul biber

Hazırlanışı: 
Yayvan bir kaba serilen unun üzerine el yardımıyla su serpilerek küçük hamurlar oluşması sağlanır. Un eklenerek oluşan hamurlar ayrılır. Bir süre kuruması beklenen küçük hamurlar, halka halka doğranmış soğanla birlikte kızartılır. Kızartılan hamurlar tencereye alınarak yarım saat kadar suda haşlanır. Bu arada tereyağında kızdırılan pul biber, kuru nane ve tuz ilavesiyle kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Çorba dinlendikten sonra servis yapılır.

Ciğer Taplaması Tarifi İçin Malzemeler


  • 1 kg kuzu ciğeri
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 soğan
  • 1 tutam reyhan
  • 4 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Ciğer Taplaması Tarifi Yapılı


Ciğer iyice yıkandıktan sonra kıyma makinesinde ya da robotta çekilir. Köftelik ince bulgur, yumurta, ince doğranmış soğan, kuru reyhan, ve tuz ilave edilir ve iyice yoğurulur. Fındıktan biraz büyük parçalar kopartılıp yuvarlandıktan sonra avuç içinde bastırılarak yassılaştırılır. Derin tencerede su ve tuz kaynatılır. Taplamalar suya atılıp haşlanır ve tencereden alınıp servis tabağına dizilir. Margarin eritilip pulbiber yakıldıktan sonra taplamaların üzerine gezdirilir ve servis yapılır. AFİYET OLSUN. :-)


KAYNAKÇA: http://www.nefisyemektarifleri.com/ciger-taplamasi-tarifi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder